Child 44, av Tom Rob Smith – en ruskig historia

Child 44, av Tom Rob Smith

Boken börjar i Ukraina 1933, i det dåvarande sovjetiska imperiet. Vad det första ruskiga kapitlet har med resten av boken att göra visar sig först långt in i boken. Resten av boken utspelar sig i den inte mindre ruskiga perioden, ”Stalintiden”, strax efter Andra Världskriget. Leo Demidov blev mest av en slump medlem av Stalins säkerhetspolis MGB (föregångare till KGB). Han lever därför ett jämförelsevis bekvämt liv tillsammans med sin fru Raisa.

Men ingen lycka är för evig. Säkerhetsministeriet börjar tvivla på hans lojalitet och förflyttar honom till en liten stad i Uralbergen. Där börjar Leo tvivla på att en pojke som dog på ett järnvägsspår i Moskva var en olycka, trots att det var det han själv drog som slutsats. Han upptäcker att fler barn hittats döda under liknande mystiska omständigheter.

Är de mördade?

Men det vore en omöjlighet i det kommunistiska samhället, där det inte längre finns den typen av avvikande och kriminellt beteende. Så skulle säkerhetspolisen se på saken, så när Leo börja undra innebär det att han utsätter sig själ och sin familj för stor risk.

Historien låter kanske märklig men den är fängslande och spännande. Det blir en historia i högt tempo med ett oväntat slut.

Boken ger även en skrämmande inblick i hur samhället fungerade under Stalintiden i kommunistiska sovjetunionen. Kanske lite fritt tolkat men nog inte helt avlägset från hur det var.

Child 44 är skriven av Tom Rob Smith. Det är den första boken i en trilogi. Boken har även blivit filmad. Han är dessutom halvsvensk.

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Child 44, av Tom Rob Smith
Child 44, av Tom Rob Smith

Skribent:

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig