Surfare, advokater, politiker och apartheid – Of Cops and Robbers, av Mike Nicol | deckarrecension

Of Cops and Robbers, av Mike Nicol

Heter man Bartolomeu i förnamn men är mer surfare än privatdetektiv (även om det är yrket) så kanske det inte är så konstigt om man istället kallas Fish. Pescado är nämligen efternamnet. Fish är inte en särskilt framgångsrik privatdeckare, men han hankar sig fram. Hans flickvän är desto mer framgångsrik. Hon arbetar som junioradvokat på en byrå som har många högt uppsatta politiker och andra prominenta personer på listan. Men även hon har sina svagheter, en före-detta spelberoende.

Fish får en dag ett uppdrag att ta reda på sanningen bakom en olycka där en fattig pojke, motorentusiast, skadades allvarligt vid ett street race i en exklusiv förort i Kapstaden. Pojkens föräldrar har skrapat ihop sina sista besparingar för att få veta vad som egentligen hände med deras son som nu ligger i koma. Men helt plötsligt kontaktar de Fish och säger att de inte alls längre behöver hans tjänster, utan att ge någon förklaring.

Mike Nicol är en av den nya vågen av talangfyllda Sydafrikanska författare. Han har tidigare skrivit The Revenge Triolgy med Mace Bishop and Pylon Buso: Payback, Killer Country och Black Heart.

I den här boken har han helt bytt tema. Historien utspelas förvisso fortfarande i Kapstaden, och allt sker mot en bakgrund av korruption och manipulation. Historien har också starka kopplingar tillbaks till slutet av apartheidtiden där det var stora, ofta våldsamma, motsättningar mellan de två sidorna.

Men det är mindre brutalt än i Revenge-trilogin. Nicol skriver fortfarande lika fängslande och skickligt där man ibland inte riktigt vet på vilken sida man har vissa av personerna, den goda eller den onda.

En förnämligt läsvärd bok som också ger en lite mer historisk insikt i slutet av apartheid, om man tittar lite i referensverk för att förstå vissa uttryck. (Men den är lika läsvärd även om man inte gör det.)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Of Cops and Robbers, av Mike Nicol
Of Cops and Robbers, av Mike Nicol, copyright BKWine Photography

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig