Mer komplicerat än schack, men mindre spännande — Henrys hemlighet, av Kristina Ohlsson | deckarrecension

Henrys hemlighet, av Kristina Ohlsson

Martin Brenner är advokat i Stockholm, men han är också en passionerad samlare av antikviteter och vin. Hans gode vän Henry har just dött i cancer. Henry var gift med Magda. Tillsammans drev de en antikhandel och auktionsfirma i New York som handlade både med gamla ting och med vin. I Henrys testament låter han Martin Brenner ärva sin del av antikhandeln i New York.

När han åkt till New York för att besöka sin butik, och sin vän Magda, blir han kontaktad av Lucy en kvinnlig bekant i Stockholm som ska gifta sig. Lucy ber Brenner att hämta en present som hon köpt till sin blivande make. Men upphämtningsadressen visar sig vara ett stängt hotell där inget finns. Men dessutom har presenten redan hämtats av en annan bekant till Lucy, Steve.

Men Steve kommer aldrig fram till Lucy med presenten. Istället hittas han död, mördad, i vad som ser ut som en narkotikauppgörelse. Vid Henrys begravning blir Brenner kontaktad av en hemlighetsfull person som påstår att Henry inte dog i cancer utan blev mördad. Men Henry hade faktiskt cancer. Det blir upptakten till en historia med många mord, många mysterier, och många invecklade turer.

”Henrys hemlighet” är skriven av Kristina Ohlsson, en i serien av Martin Brenner-deckare. Jag upptäckte Kristina Ohlsson för ett par år sedan, då jag läste ”Lotus blues”. Lotus blues tyckte jag var strålande och undrade om det var en blivande svensk Raymond Chandler. ”Henrys hemlighet” når tyvärr inte alls upp till dessa förväntningar. (Vi har också recenserat hennes debutbok Askungar.)

Henrys hemlighet är lättläst underhållning av en typ som jag skulle kategorisera som kiosklitteratur. Utan djup, snabbläst, klurig historia men totalt osannolik, platta och overkliga personbeskrivningar. På det första femtiotalet sidor får man stå ut med att få höra repeterat flera gånger på varje sida hur rik och hur framgångsrik och duktig Martin Brenner är (boken är skriven i jag-form med Brenner som jaget). Tröttsamt.

Historien är osannolikt invecklad med både godhjärtade storskurkar (maffiabossen som kommer och leker jultomte åt barn i Djursholm), hämndlystna unga flickor, hemliga religiösa sekter, lättköpt sex och dyrköpt sex och mycket annat. Martin Brenner förstår förstås allt och den räddande ängeln dyker upp ur intet i rätt ögonblick. Men välskriven och ganska underhållande, så det blir ”läs”, knappt.

Deckarbloggens stjärnor:
2/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Henrys hemlighet, av Kristina Ohlsson
Henrys hemlighet, av Kristina Ohlsson

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig