Stockholms dystra sida — Malström, av Charlotte Al-Khalili | deckare bokrecension

Malström, av Charlotte Al-Khalili

En man hittas knivskuren vid en busshållplats på Söder i Stockholm. Det är en känd kund hos polisen, en med långvariga småproblem: lite våld, lite knark, lite stölder, aldrig något riktigt stort, så varför blir han mördad. I en port i närheten finns blodspår, men ingen i huset säger sig veta något om vad som hänt. Ingen annan heller, inte ens den dödes kompis som kom till en polisstation och anmälde det hela.

Malström är Charlotte Al-Khalilis första bok. Den blev nominerad till ”årets debutant” av Svenska Deckarakademin 2022 (men vann dock inte). Den visar upp en bild av Stockholms undre värld, med småbrottslingar, storbrottslingar och bara allmänt ohederliga och otrevliga personer som inte är särskilt smickrande.

Visst är det så att i själva idén med deckare så handlar det om brott, oftast mord. Men ändå är det så att i de flesta böcker finns det något ljus, något positivt. Så inte i denna bok. Här är allt mörkt, alla är – tja – inte några som man vill ha som bekanta eller känner sympati för. Den enda som verkligen var en person som hade något positivt att visa upp var en ung knarkande flicka som tog livet av sig. (Och kanske den rullstolsbundna juristen som visst kommer tillbaks i kommande böcker.) Dramatisk, och mörk – en Stockholm-noir? En bok för sådana som orkar med mycket dysterhet.

(ISBN 978-91-311917-5)

Deckarbloggens stjärnor:
3/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Malström, av Charlotte Al-Khalili
Malström, av Charlotte Al-Khalili