En bedövande hetta och ett ödelandskap med farligare hemligheter än en australisk orm — Scrublands, av Chris Hammer | deckare bokrecension

Scrublands, av Chris Hammer

Martin Scarsden är en journalist på väg nedåt i karriären. Hans redaktör har gett honom en sista chans att rycka upp sig. Martin har blivit utskickad till Riversend, en mycket liten stad – by – långt, långt ut på den australiska landsbygden. Han ska skriva berättelsen om ”ett år senare”. Hur är det nu?

För ett år sedan, strax innan det var dags för högmässan, klev prästen i den lilla staden ut på trappan vid kyrkan, lyfte sitt gevär, och sköt ihjäl fem personer. Ingen vet varför. Men Scarsden är inte där för att lösa gåtan utan för att berätta om hur staden lever, efter katastrofen.

Riversend är en – nu på fler än ett sätt – gudsförgäten håla. 800 invånare. Livsmedelsbutiken är öppen ibland. Men det som framför allt präglar staden är värmen och torkan. Det är ett år av sällan skådad torka, så som nästan bara Australien kan ha det. Värmen stiger till närmare 40 C varje dag. Men det finns en liten bokhandel med café.

Men projektet blir inte riktigt som tänkt. Är Scarsden själv inblandad? Och vad gör egentligen polisen? Hur kan ett sådant massmord i en liten by förbli olöst?

Scrublands är Chris Hammers första roman men inte hans första bok. Inspirationen för denna bok kom från när han gjorde research för det som var hans första bok, The River, en faktabok som handlade om den extrema torkan i Australien 2008-2009.

Det är en strålande debutroman. Man kan nästan känna den tryckande hettan och dammet som kommer i pustar på de grusiga gatorna. Tomheten och ödemarken. Personbeskrivningarna är skickligt byggda. Hammer Martin Scarsden är inte en enkel person, men han kommer fram med både sina starka och svåra sidor.

Berättelsen är nästa allt för levande (om man kan säga det om en mordhistoria). Intrigen tar sig långsamt framåt, men det är man bara glad för, för då räcker boken längre. Det är många oväntade turer och fler hemligheter än myror i en myrstack som gömmer sig i ödelandskapet. Ett stort nöje att läsa.

Enda frågetecknet är att den allra sista knorren kom kanske lite för lätt. Men det är en ”insiderkommentar” som du förstår när du läst boken, inte någon kritik på verket. Med andra ord, ett tveklöst läs absolut. Nästa bok av Chris Hammer är redan beställt och på väg och snart kommer han ut med en till.

(ISBN-10: 1472255143, ISBN-13: 978-1472255143)

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Scrublands, av Chris Hammer
Scrublands, av Chris Hammer

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig