En klassiker med gangstrar och laglöshet på 20-talet — The Big Knockover, av Dashiell Hammett | bokrecension deckare

The Big Knockover, av Dashiell Hammett

Det finns några oomtvistade monumentalfigurer i deckarförfattandets historia. Dashiell Hammet är där på podiet tillsammans med bland andra Agatha Christie, Raymond Chandler och några andra. Fast det är idag kanske få som verkligen har läst någon av hans böcker. Det är synd.

The Big Knockover, av Dashiell Hammet, är faktiskt en novellsamling och inte en fullängdsdeckare. Själva titelhistorien är om ett gigantiskt bankrån i San Francisco där en enorm hord av skurkar, inkallade från hela Förenta Staterna, tillsammans genomför en attack som helt överväldigar polisen.

En annan av historierna handlar om hur huvudpersonen, alltid samma, en privatdetektiv på byrån Continental Ops (modellerad på Pinkertons), blir utskickad till en liten stad i öknen i södra Kalifornien. Där är han nyutnämnd vice-sheriff med uppdrag att rensa upp den lilla staden från kriminalitet. Han får börja med att skaffa sig en häst, så att han kan ta sig runt i sitt skyddsområde.

Det är i stor utsträckning en fascinerande tidsskildring att läsa de här historierna. Alla är skrivna på 20-talet. Man känner sig förflyttat till epoken med Bonnie & Clyde och Al Capone (Capone var visserligen lite mer sentida). Bara namnen avslöjar vem som är skurk och inte. Bluepoint Vance, Dis-and-Dat Kid, Alphabet Shorty McCoy…

Det är mycket hårdhudat, slagsmål, skottlossningar och annat. Fast jämfört med dagens deckare är det mesta tämligen tamt våld. Kanske var det bättre förr? Det är ”western”, det är gangstergäng, det är ondskefulla (eller inte) kineser och mycket annat.

Även om Dashiell Hammett är en av historiens mest berömda deckarförfattare så skrev han bara fem böcker, Red Harvest (1929), The Dain Curse (1930), The Maltese Falcon (1930), The Glass Key (1931) och hans kanske mest berömda The Thin Man (1934).

Läs någon av dem eller läs The Big Knockover. Så, givetvis läs absolut.

(ISBN: 9781409138068)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

The Big Knockover, av Dashiell Hammett
The Big Knockover, av Dashiell Hammett

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig