Spioner som spionerar på spioner som mördar mördare. Solklart? — Agents of the State, av Mike Nicol | bokrecension deckare

Agents of the State, av Mike Nicol

Ett mordförsök mot en överste, från ett inte riktigt rumsrent mellanafrikanskt land, som tagit sin tillflykt i Kapstaden i Sydafrika. ”Fish” Pescado, en privatdetektiv (som dock hellre surfar), kontaktas av överstens hustru för att utreda vem som ligger bakom, eftersom sydafrikanska polisen inte verkar intresserad. Den som rekommenderat honom är dock en spanare inom den hemliga polisen, och en tidigare fiende.

Samtidigt ger sig Fishs flickvän iväg till Berlin. Hon var tidigare jurist (och missbrukare, pokerspelmissbrukare – en tankeställare för de som tror att spel inte är beroendeframkallande, men tror att alkohol är det. Båda är det. Men det vill inte IOGT-NTO att man säger) men har nu börjat arbeta för den hemliga polisen (en helt annan del av den dock).

Resan till Berlin är hennes första uppdrag, men varför hon ska resa dit är mycket oklart. Hon ska visserligen träffa en kvinna på vägen som påstår sig ha information om barnsmuggling, men varför allt annat runtikring?

Mike Nicol har skrivit ett tjugotal böcker, varav ett flertal finns recenserade här. Agents of the state är den andra i serien om Fish Pescado. Här får man allt man kan önska sig, mord, bedrägeri, smuggling, korruption, politiker som ljuger, maktgalna människor, och godhjärtade surfare som gillar en och annan joint. Det är en bok med ”mycket”.

Fish Pescado, som gjorde sin debut i den förra boken, är en privatdetektiv som man inte kan undvika att ha sympati för. Skicklig, slug, slö och med hjärtat på rätt plats. Historien rusar genom ett halvdussin olika länder i rasande fart. Man kan inte undvika att se det politiska perspektivet på vad som händer (eller har hänt) i Sydafrikas politik.

Det som brister i denna bok är att det blir för mycket ”cloak and dagger”, för mycket spioner som spionerar på spioner som spionerar på spioner. Det är ibland svårt att hänga med i svängarna. Vem är det egentligen som försöker mörda vem? Vem spionerar på vem? Och vad handlar det hela om? Med ett slut som inte känns riktigt välkonstruerat.

Men en välskriven och underhållande bok, trots sina brister, som i viss utsträckning är en spegling av dagens Sydafrika, så det får nog bli en till bok om Fish Pescado. Alla kan väl tillåta sig en tillfällig svaghet. Och under alla omständigheter så är det en underhållande läs.

(ISBN-10: 1910400513, ISBN-13: 978-1910400517)

Deckarbloggens stjärnor:
3/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Agents of the State, av Mike Nicol
Agents of the State, av Mike Nicol