Terrorhot eller finanshajar, vad är värst? – Hon tackade gudarna, av Jussi Adler-Olsen | deckarrecension

Hon tackade gudarna, av Jussi Adler-Olsen

Nicky Landsaat är äldsta dotter i en mycket fattig familj i Amsterdams förorter där de flesta är prostituerade eller langare eller bara allmänt kriminella. Men Nicky vill mer och har gått ut universitetet med strålande betyg. Hon får chansen att arbeta för sin idol, Peter de Boer, en ”konsult” vars specialitet är att på kunders uppdrag krossa konkurrenter till uppdragsgivaren. Nicky lyckas strålande med sitt första uppdrag men blir ändå, tack vare sin envishet och tvära sätt, utkastad från firman. Hon är förkrossad, inte minst eftersom hon blivit huvudstupa förälskad i Peter de Boer.

Peter blir inblandad i en ruskig familjehistoria med bedrägligheter, mord, falskheter och otrohet som mynnar ut i att han blir målet för en utpressning som ska tvinga honom att störta ett av världens ledande oljebolag i djupet, dit tvingad av terrorister.

Kan han ta hjälp av Nicky för att reda ut problemen? Alla andra han känner kan ju vara bedragare…

Jussi Adler-Olsen är framför allt händ för sina böcker om Avdelning Q och den kverulanta polisen Carl Mørck på köpenhamnspolisen. Hon tackade gudarna är skriven långt tidigare en den serien. Adler-Olsen skriver en skicklig och välkomponerad prosa och intrigen i boken är fascinerande.

Men det fungerar ändå inte riktigt. Det är allt för mycket text (606 sidor) så det hela blir mycket utdraget, halva antalet sidor hade varit lagom, och det blir lite för mycket sockersött romantiskt i vissa delar, kombinerat med en dos av Adler-Olsens politiska inställning, inte helt positiv till näringslivet.

När man blivit en av Danmarks mest lästa författare så kommer även en del gamla, tidigare obemärkt passerade, verk ut ur gömmorna. Om man tycker det är intressant att se varifrån författarens skrivande kommer så är den värd att läsa, annars inte. Läs inte (utom om…)

Deckarbloggens stjärnor:
1/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Hon tackade gudarna, av Jussi Adler-Olsen
Hon tackade gudarna, av Jussi Adler-Olsen, copyright BKWine Photography