Underliga livsöden i det lilla Paris | Vid foten av Montmartre av Britta Röstlund | bokrecension

Vid foten av Montmartre av Britta Röstlund

Det är inte en deckare och inte en thriller utan en besynnerlig historia i Paris. Nej, det är faktiskt två olika historier som utspelar sig parallellt i Paris, men som faktiskt hänger ihop.

Det handlar om en journalist som på ett infall låtsar vara någon annan än den hon är, när hon på ett infall svara ”ja” när en främmande man frågar henne ”väntar ni på Monsieur Bellivier?” fast hon inte gör det.

Hon får då i uppdrag att utföra vad som förefaller henne vara ett meningslöst men välbetalt arbete, eller kanske blir hon ett anonymt led i någon sorts smugglingsverksamhet?

Den andra historien handlar om Mancebo som driven en lite kvartersspeceributik, en butik av den typ som i Frankrike ofta kallas ”en arab”. Mancebo lever ett stilla liv tillsammans med sin hustru och son, boende två våningar ovanför butiken vid foten av Montmartre och i stort sett bara umgås med sin kusin som har ett skomakeri tvärs över gatan. Men en dag kliver en okänd dam in i butiken och ber honom om en tjänst.

Historien, historierna, är besynnerliga men fascinerande. Men framför allt handlar det om att skildra några udda människoöden och framför allt att skildra ett litet hörn av Paris.

Detta är Britta Röstlunds debutbok. Hon är själv journalist och bosatt i Paris sedan många år tillbaks. Man får lite intrycket att boken till viss del är skriven just för att försöka förmedla den fascination som det är så lätt att känna för Paris, och inte minst för små vardagliga saker i Paris. Mycket läsvärd. Bok nummer två är på gång.

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Vid foten av Montmartre av Britta Röstlund
Vid foten av Montmartre av Britta Röstlund, copyright BKWine Photography

Skribent:

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig