I Zimbabwes djungel är det inte bara djur som jagas — Sibanda and the Black Sparrow Hawk, av C.M. Elliott | deckare bokrecension

Sibanda and the Black Sparrow Hawk

Jabulani Sibanda är polis i den lilla staden Gubu i Matabeleland North i Zimbabwe. Till sin hjälp har han sin assistent Ncube, med ett imponerande midjemått och en handfull fruar, samt polisstationens jeep, Miss Daisy, som fungerar när det passar henne. Eller när Ncube lyckas locka henne att fungera. En dag får han ett telefonsamtal från en av områdets vildmarksvakter. Inledningsvis pratar de om vardagliga saker, som att etthundrafyrtioåtta elefanter mördats med cyanid för att bli offer för elfenbenssmugglingen. Men så kommer vildmarksvakten så småningom till saken. De har hittat vad de tror är ett människolik längs med järnvägen nära Mpindo.

Sibanda och Ncube ger sig ut för att undersöka. Jovisst är det ett människolik. Men inte bara det. Det är ett kvinnolik som är flått. Utan hud. Hur har det hamnat där? Och varför är kroppen flådd? Det visar sig att det bara är det första av flera lik.

Matabeleland North existerar men nog inte staden Gubu. Det är i västra Zimbabwe, en ganska öde provins med ett rikt djurliv, nästan lika stort som Sveriges största landskap, Lappland.

C.M. Elliott är ursprungligen från England men har under större delen av sitt liv levt i Zimbabwe och arbetat inom safari-branschen. Sibanda and the Black Sparrow Hawk är hennes tredje bok om polisen Sibanda.

Hennes böcker är lågmälda med en god dos av lokalfärg, hur livet kanske ser ut i den avlägsna zimbabwiska landsbygden. Och en god dos humor och udda betraktelser om livet här. Det kryllar av stora och små djur, och inte minst fåglar i historien (Sibanda är en fågelfantast). Ibland känns det lite som Agatha Christie i den afrikanska djungeln, bortsett från att persongalleriet inte innehåller något briljant Hercule Poirot. Bara en Sibanda med en god dos av sunt förnuft. En charmig och fascinerande bok. Det som störde mig en aning är att det genom boken finns en parallellberättelse som handlar om en historia ungefär hundra år tillbaks med en tågresa med ett udda par som reser tillsammans, en ung tonåring som flytt hemifrån och en grym lurendrejare. Jag förstod aldrig vad den historien hade där att göra. Kanske missade jag något. Men det bli i alla fall ett läs absolut tack vare charmfaktorn och den ovanliga miljön.

(ISBN-10 ‏ : ‎ 1472130545, ISBN-13 ‏ : ‎ 978-1472130549)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Sibanda and the Black Sparrow Hawk
Sibanda and the Black Sparrow Hawk

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig