Vilda djur och onda människor i Afrika | Sibanda and the Death’s Head Moth av C.M. Elliott | deckarrecension

Sibanda and the Death's Head Moth av CM Elliott

Sibanda är kriminalpolis i en liten by på landsorten i Zimbabwe. Han är också en stor naturentusiast, med en passion för både växter och djur, och mest av allt elefanter. Han har också en otrolig talang för att förstå sig på naturen och djurens beteende, precis som han har en stor talang för att utreda brott.

Vid en av hans ensamma promenader i naturen drabbas han av ett våldsamt oväder och blixten slår ner alldeles intill. När han tittar närmare på förödelsen visar det att det ligger en död man precis intill där blixten slog. Men han dog inte av blixten utan av ett skott i huvudet. Strax därefter hittar han och hans assistent, den ständigt hungrige Ncube med tre fruar, ytterligare en kropp, en ung kvinna från England som var där för att forska och arbeta med viltvård.

Ytterligare ett mord, eller är det en krokodil hon drabbats av?

Det är en charmerande serie personer, och ibland inte så trevliga, som dyker upp i historien, som leder Sibanda och Ncube runt bland viltreservat, smugglare, tjuvskyttar och mycket annat.

En lågmäld deckare utan stora och yviga gester och utan massor av våld, vilket annars verkat ha blivit populärt bland dagens thrillerförfattare. Istället lever boken på den goda berättelsen, på detaljer om Zimbabwe och om mat, kultur och djur, och på fina personskildringar.

Det enda som ”skär sig” (som med majonnäs, inte som med knivar) är allra sista slutet, som är riktigt upprörande. Förhoppningsvis är det bara författarens verktyg för att ledan in på del tre i serien om Sibanda. Första boken om detektiv Sibanda i Zimbabwe heter Sibanda and the Rainbird.

Läs mer om Afrika här!

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Sibanda and the Death's Head Moth av CM Elliott
Sibanda and the Death's Head Moth av CM Elliott, copyright BKWine Photography

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig