Efter kriget: Vem är vän och vem är fiende? Vad är sant, vad är lögn? — A German Requiem, av Philip Kerr | deckarrecension

A German Requiem, av Philip Kerr

Andra världskriget har nyligen tagit slut. Det är 1947. Bernie Gunter är en f.d. polis som nu hankar sig fram som privatdetektiv med småuppdrag. Han bor i Berlin tillsammans med sin fru som märkligt ofta är ute sent på kvällarna. Men hon brukar i alla fall komma hem med lite konserver och cigaretter. Det är brist på allt i efterkrigstiden. Brist på mat. Brist på bränsle för uppvärmning. Brist på fred. Man livnär sig på det man kan. Svarta marknaden. Prostitution. Smuggling. Stöld… Staden är uppdelad i olika zoner, kontrollerade av de olika ”vinnande” länderna, USA, England, Sovietunionen, och Frankrike. Det är ett under att någon överlever över huvud taget.

Gunter blir kontaktad av en rysk general som vill att Gunter ska hjälpa en gemensam bekant, Becker, ur en prekär situation. Becker har blivit arresterad i Wien, misstänkt för mord på en amerikansk officer. Gunter känner Becker sedan tidigare, när de båda var poliser och sedermera i tyska armen på den sovjetiska fronten. Då båda hamnade i ryska fångläger.

Gunter tar på sig uppdraget att försöka rentvå Becker, delvis för att komma ifrån sin hustru, men kanske mest därför att de är i desperat behov av pengar. Och Becker har lovat att betala bra. Men problemet är inte lättlöst. Becker hade i sin ägo den revolver som officeren blev skjuten med, men han säger att någon måste bytt ut den, han hade en annan, men inte den. När det visar sig att samma revolver använts två år tidigare tätnar mystiken.

A German Requiem (Tyskt rekviem, på svenska) är den tredje och sista boken i Philip Kerrs trilogi Berlin Noir. Och visst är den noir. Livet är eländigt. Människorna är onda. Död och sjukdom över allt. Men Bernie Gunter tar det hela med en stor dos svart humor.

Boken tar en med i ett virrvarr av organisationer, poliser, spionorganisationer, kontraspionorganisationer och annat i efterkrigstiden. Det är inte lätt att hänga med. Inte heller lätt att hänga med i hela det omfattande persongalleri som presenteras (kan vara bra att notera noga vem som är vem). Inte blir det enklare när vissa finns under flera olika namn… Men det är fascinerande.

Det ger en inblick i hur det kan ha varit i efterkrigstidens Tyskland. Säkerligen är det inte en helt sann bild, men säkerligen är nog mycket av det sant. Ett perspektiv på krig som svenska inte har upplevt, förskonade från krig (och därmed lite oförstående för dess elände) som vi varit i hundratals år.

Ju längre in i boken man kommer, desto mer kopplas historien ihop med verkliga händelser (i alla fall nästan), och med verkliga personer, personer som existerat. Det är en hypotetisk bild av hur mycket konstigt som hände strax efter kriget. ”Konstigt” handlar förstås om efterdyningarna efter kriget och efter nazismen, det som nu åter visar sitt fula huvud med Putins ryska invasionskrig i Ukraina.

A German Requiem är fascinerande och läsvärd. Spänningen är inte alltid på topp men verklighetsanknytningen ger en extra krydda (googla gärna om personer, platser, händelser). Lite minus just för svårigheten att följa med bland alla namn på personer och organisationer. Den får ett läs med pluskant. Kerr har skrivit flera böcker om Bernie Gunter, fristående från trilogin. Jag kanske ska ge mig på en av dem?

(ISBN ISBN-10: 024197691X, ISBN-13: 978-0241976913, på svenska ISBN: 9789175452982)

Deckarbloggens stjärnor:
4/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

A German Requiem, av Philip Kerr
A German Requiem, av Philip Kerr

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig