Hur långt är man beredd att gå för att skydda sina närmaste? — En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson | deckarrecension

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

Stella är 19 år och bor med sina föräldrar i ett villaområde i Lund. Pappa Adam är präst och mamma Ulrika är jurist. En vanlig familj? Kanske inte riktigt. Men inget märkvärdigt. På Stellas nittonårsdag ska familjen fira med en middag på restaurang. Det slutar inte riktigt som tänkt. Stella ger sig av brådstörtat och delvis i vrede. Varför måste pappa alltid försöka bestämma vad Stella ska göra?

Efter att ha firat födelsedagen på stan med sina kompisar kommer Stella hem sent, mycket sent. Dagen efter kommer polisen och häktar Stella som misstänkt för mord. Är det möjligt eller är allt ett misstag. Tvärt emot vad alla tror och tänker går det hela till domstol. Under resans gång tvingas alla, inklusive läsaren, att ta ställning till frågan ”hur långt är man beredd att gå för att skydda sina närmaste?” ”Hur mycket är sanningen värd?”

Historien berättas ur tre olika perspektiv, pappans historia, mammans historia och Stellas växlar om. Kanske ett intressant grepp av författaren men som ändå blir lite ansträngande i längden. Allt efter som berättelsen utvecklas tas vi tillbaks i tiden och får se en mer och mer grumlad bild av en familj som kanske ändå inte är så helt vanlig. Det blir en invecklad psykologisk historia som tar alla som är med in i hörn dit man kanske helst inte velat gå. Ingen i boken är nog någon man helt ut känner sympati för.

En välskriven bok, en bok som fascinerar även om den inte är sidvändande spännande. Det tar ett bra tag för boken att komma in i ett skede där man börja bli nyfiken. Och en bok som kanske är oroande på sitt sätt också. Den speciella berättartekniken gör den tidvis lite påfrestande, inte en stil som jag uppskattar, och upplösningen är nog ”om sanningen ska fram” (lämpligt i sammanhanget) något man kunnat ana en bra bit innan man kommit dit.

(En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson, ISBN 9789175039121)

Deckarbloggens stjärnor:
3/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson
En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson, copyright BKWine Photography

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig