Mord i vinkällaren, men varför så mytiskt (dock inte myStiskt)? — Red Stream, av Paul Tracy | deckarrecension

Red Stream, av Paul Tracy

En man ligger död i en vinkällare i sydvästra Frankrike. Red Stream handlar om först ett mord, sedan ett till, allt i en internationell vinmiljö. Det vill säga, bland vinproducenter och vinhandlare runt om i världen, Frankrike, Argentina, Australien… Det handlar om ambitionen att producera världens bästa vin och världens bästa vinföretag, och om att skydda sitt rykte.

Paul Tracy, som skrivit Red Stream, arbetade under många år i just den internationella vinbranschen, bland annat på lyxkonglomeratet LVMH. Därför är det lite underligt att historien bygger på personskildringar om vinmakare som har oändliga talanger att förvandla ett medelmåttigt vin till något fantastiskt, om vinprovare som med några sniffar kan avgöra exakt vad som ingår i ett vin, druvor, ursprung och så vidare, och andra orimligheter. Sånt som helt enkelt inte är verklighet i vinvärlden utan snarare myter. Orimligheter. Det gör att hela historien skakar i grundvalarna.

Det blir en bok där man ganska ofta irriterar sig på dessa myter och orimligheter. Man kan möjligen se den som en lätt komisk skiss av hur vinbranschen fungerar (eller snarare inte fungerar). Kanske är det en parodi? Det får bli en läs knappt, tack vare bonus för att det handlade om vin.

(ISBN ISBN-10: 2342004559, ISBN-13: 978-2342004557)

Deckarbloggens stjärnor:
2/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Red Stream, av Paul Tracy
Red Stream, av Paul Tracy, copyright BKWine Photography