Lätt fånget, lätt förgånget — Leo, av Deon Meyer | deckarrecension

Leo, av Deon Meyer

Ett gäng kriminella planerar ett ofelbart rån. I en lagerlokal finns det en stor summa pengar, mycket stor; pengar som ingen kommer att sakna – i alla fall inte officiellt – om de försvinner, eftersom de som deponerat dem i lagret har kommit över dem på ett i allra högsta grad olagligt sätt. De kommer från den korruption som genomsyrat Sydafrikas statsapparat, dess ”state capture” under förre presidenten.. Skurkarna vet allt detta och har en tjallare ”på insidan” som har gett dem all behövlig information. Men, men. Rånet går helt i stöpet. Förstås. Men de får en chans till, på ett ännu större rån, från en ännu grundligare state capture. Hur ska det gå denna gång?

Benny Grissel, och hans partner Cupido Vaughn, har blivit relegerade från kriminalpolisen i Kapstaden till att vara vanliga poliser i den lilla staden Stellenbosch, en degradering på grund av konflikter med korrupta chefer. De blir skickade till att utreda ett dödsfall, en aning suspekt, en ung kvinna hittad död på en bergsbrant. Det ser ut som om hon fallit när hon varit ute på sin motionsrunda men Grissel och Vaughn är inte övertygade. Något stämmer inte riktigt.

Leo är den senaste i raden av Deon Meyers många böcker om Benny Grissel (plus även några andra). Det är, som vanligt, en rafflande och välskriven historia. Det börjar med två helt olika trådar som långsamt vävs ihop till ett stort mysterium. Det är också en historia som mycket direkt bygger p’a hur Sydafrika under många år lidit under en president som varit 110 % korrupt och som skapat ett system med ”state capture” där statsapparaten endast används för att berika sig själv och de sina. Sydafrikas president förekommer i boken men under ett lätt förtäckt namn. Inte svårt att genomskåda, liksom vissa andra personer. Allt leder till ett rafflande slut och mitt i alltihopa ska Grissel dessutom gifta sig. Hur ska han hinna? Och hur ska det gå för Chrissie?

Det gör förstås boken även till en spegelbild av och kommentar om Sydafrikas nutidshistoria. En spännande bok, välskriven i vanlig Deon Meyer-stil, och något som även ger en viss insikt i Sydafrikas sentida politiska och samhällsproblem. En utmärkt upptakt till en resa till Sydafrika.

(ISBN 978-1-529-37559-6)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Leo, av Deon Meyer
Leo, av Deon Meyer

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig