Lösningen finns inom räckhåll, men nyckeln till gåtan är stum — Found, av Erin Kinsley | deckare recension

Found, av Erin Kinsley

Elvaårige Evan och två av hans kompisar är på väg hem från skolan. Evan stannar vid en busshållplats för att ta bussen hem. De två andra fortsätter till fots eftersom de bor nära. Det är det sista man ser av Evan. Han kommer aldrig hem. Ingen har sett honom vid busshållplatsen. Spårlöst försvunnen.

Detective Inspector (DI) Naylor gör allt hon kan för att hitta några spår, men det finns absolut inget. Ingen har sett något. Ingen vet något.

Flera månader senare dyker Evan upp igen. Utmärglad och härjad, men vid liv.

Men han pratar inte. Han vägrar att säga något alls. Eller kanske kan han inte prata längre. Så mysteriet kommer inte närmare sin lösning, polisen har fortfarande inte minsta spår av förövarna.

DI Naylor är dock övertygat om att om de inte löser brottet så kommer det att hända igen. Och visst gör det. Ett annat barn försvinner utan spår.

Found är Erin Kinsleys första bok. (Hon har efter den skrivit Innocent och Missing.) Det är en engelsk polisutredningsroman i klassiskt snitt (”police procedural”). Vi får följa DI Naylor och hennes kollegor i det fruktlösa sökandet av ledtrådar i Evans försvinnande.

Det är en lyckad debut med en bra underbyggd historia. Visst skulle det väl kunna hända i verkligheten? Utredarna liksom de andra personerna är trovärdiga karaktärer, väl beskrivna. Polisernas förtvivlade kamp om att komma framåt, familjernas hopplöshet efter försvinnandet och så vidare.

Boken är däremot inte fylld av våld (om man nu vill ha det) och har inte rafflande tempo utan lever på sin historia, sina personer och sina miljöer. En bra bok, men det där riktiga suget att ”jag måste läsa EN sida till” är inte helt och hållet där. Kanske kan Erin Kinsleys nästa bok bli en läs absolut, men denna blir en läs.

(ISBN: 9781472260772)

Deckarbloggens stjärnor:
3/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Found, av Erin Kinsley
Found, av Erin Kinsley