Grymhet och – trots allt lite – godhet i Norrland — Havsörnens skrik, Millennium, av Karin Smirnoff | deckarrecension

Havsörnens skrik, Millennium, av Karin Smirnoff

Svala, en flicka på tretton år, har inte en lätt uppväxt i Gasskas, en liten stad långt uppe i Norrland. Hennes mamma är försupen och hennes pappa har försvunnit. Men hon klarar sig ganska bra. Hon är duktig på att ta hand om sig själv och sin mamma, långt bättre än sin ålder. Och hon har en märklig talang för matematik, nästan som om siffrorna talade till henne. Hennes mammas skurkaktiga bekanta har systematiskt utnyttjat Svala på alla upptänkliga sätt, men även det överlever hon. En dag försvinner hennes mamma spårlöst. Samtidigt tvingar ”vännerna” Svala att göra inbrott i kommunchefens kassaskåp.

Svalas försvunne far var bror till Lisbeth Salanders pappa, båda männen helt igenom skurkar och förskräckliga personer. Så Salander har motvilligt kommit till Gasskas för att prata med socialmyndigheten, som en av de få släktingar, kanske den ende som man kan hitta, till Svala, nu när mamman är försvunnen. Samtidigt kommer Mikael Blomkvist, Salanders f.d. samarbetspartner, till Gasskas, båda ovetandes den ene om den andra. Hans dotter, som han inte ägnat många minuter under hennes uppväxt, ska gifta sig med kommunchefen, en verklig pampperson.

Det visar sig att både Svala och Blomkvists dotter svävar i livsfara och jagas av en internationell brottsorganisation.

”Havsörnens skrik” är senaste boken i serien Millenium. Den är skriven av Karin Smirnoff. Det är en utmärkt författad och spännande bok. Smirnoff har en stor språktalang och har byggt upp en in intrikat och spännande historia i boken. Huvudrollen spelas av Svala, som har drag av Lisbeth Salander i de första Millenium-böckerna, socialt avig men mycket intelligent och mer kapabel att klara sig själv än de flesta vuxna. Blomkvist spelar en glädjande liten roll (han är ju egentligen ganska otrevlig) och Salander bidrar en del men inte mycket. Stieg Larsson skrev de tre första böckerna i serien som blev en stor svensk och internationell succé. De följande tre böckerna skrevs av David Lagercrantz. Ingen av dem imponerade (jag orkade bara med två).

Med Havsörnens skrik av Karin Smirnoff är Milleniumserien åter uppe i en toppenkvalitet. Med andra ord, läs absolut. Kanske kommer de följande böckerna (som tveklöst kommer) att bygga vidare på Svala. Det hoppas jag.

(ISBN 9789177959229)

Deckarbloggens stjärnor:
4/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Havsörnens skrik, Millennium, av Karin Smirnoff
Havsörnens skrik, Millennium, av Karin Smirnoff

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig