Mystiskt lik i havet och brutalt familjemord — Prime Cut av Alan Carter | deckarrecension

Prime Cut av Alan Carter

Ett lik utan armar och utan huvud sköljs upp på stranden i Hopetoun, en liten håla på kusten i sydvästra Australien. Huvudet är avsågat med motorsåg. Cato Kwong är en polis i onåd hos ledningen, han blev inblandad i en skandal med fabricerade bevis. Han är förflyttad till ”boskapspolisen” som har hand om djurstölder, vägolyckor och liknande. Men han och hans kollega finns i närheten av Hopetoun och får rycka in för att förstärka byns klena egna polisstyrka. Vem är de egentligen som mördats? Men utredningen tappar fart när en av poliserna mördas på stranden en natt.

Stuart Miller var för många år sedan polis i England och hade ansvaret för ett osedvanligt grymt mord, en kvinna och hennes barn blev mördade, brutalt ihjälslagna och dubbelt dödade genom att ha kopplats till elektricitet. Mördaren var kvinnans man och barnens far, men han var totalt försvunnen. Miller kom aldrig över detta misslyckande i sin karriär, det har plågat honom igenom hela livet, och han tog istället tillflykten till Australien.

Men en dag får han tips om att ett liknande mord skett i Australien, kanske av samma person.

Prime Cut är Alan Carters första bok, och den första i en serie om polisen Cato Kwong. Det är en strålande debutroman om polisen Cato som skickats ut i kylan, men som aldrig ger sig. Han har kanske lärt sig ett och annat av sitt misslyckande tidigare i karriären. Det är spänning från första sidan och de två historierna vävs skickligt ihop till en allteftersom man vänder sida.

Boken är också en spegling av en liten avlägsen by i Australien, dominerad av en gruva i närheten som är det som byn lever av, men som också drar till sig mycket arbetskraft från när och fjärran, till och med från Kina. Den är också en illustration av den främlingsfientlighet som finns i Australien, inte minst mot kineser och andra fjärranifrån kommande utlänningar. Cato Kwong har själv kinesiskt påbrå och drabbas ideligen av det. Men det är något som återfinns på många andra ställen, inte bara i Australien mot kineser. Även i Europa, och i Sverige, hittar man denna rädsla, som lätt leder till hat, för de som ”inte hör hemma här”.

En mycket läsvärd och underhållande bok.

(Prime Cut av Alan Carter, ISBN-10 : 1921696508; ISBN-13 : 978-1921696503)

Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Prime Cut av Alan Carter
Prime Cut av Alan Carter

Skribent:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uppföljning:

Skicka mig ett mail när det kommer en ny kommentar. Du kan också prenumerera på kommentarer utan att själv skriva en kommentar.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annat som kanske kan intressera dig