The first rule of survival, av Paul Mendelson | Andlös spänning i Sydafrika med raskomplexitet

The First Rule of Survival, av Paul Mendelson

Två unga pojkar hittas döda, dumpade bakom en krog strax utanför Kapstaden i Sydafrika. Nästan inte ett spår av teknisk bevisning, med undantag för den mycket udda plastfilm som de var inslagna i.

Vaughan de Vries är polisen som får i uppdrag att leda utredningen. För sju år sedan var han ansvarig för en annan utredning, av tre små pojkar som mystiskt försvann spårlöst. Man hittade aldrig några spår av de tre barnen och den misslyckade polisutredning har hemsökt de Vries ända sedan dess.

Är det samma pojkar? Och om det är samma, var är den tredje? Lever han?

De Vries arbete blir inte lättare av att polisledningen verkar ha underliga prioriteringar (har det med förändringarna efter apartheid att göra?), en advokat får på oförklarligt sätt information om vad som händer, och en psykolog (”profilerare”) som hjälpte polisen i den ursprungliga verkar ha underliga kopplingar till fallet. Och är det även en engelsk spion inblandad?

Paul Mendelsson är visserligen brittisk men boken utspelar sig i det vackra sydafrikanska landskapet. Han har tidigare skrivit flera pjäser och regisserat i teve. The first rule of survival är hans första roman.

Det är en strålande debut. Boken fängslar från början men tar även med läsaren på en resa genom komplexiteterna i det sydafrikanska samhället idag. Den är spännande ända in till de allra sista sidorna i boken, en bravad som många deckarförfattare inte lyckas med.

Boken blir inte sämre av att den delvis utspelar sig i Ribeek Kasteel och Ribeek West, där jag nyligen rest. Ett storslaget lantligt sydafrikanskt landskap i Swartland där man också hittar goda viner.

(Missa inte heller Deon Meyer som också skriver enastående böcker om Sydafrika.)

Läs mer om Sydafrika här!

Landskap i Swartland (fast egentligen i grannområdet Tulbagh)
Landskap i Swartland (fast egentligen i grannområdet Tulbagh)
Landskap i Swartland
Deckarbloggens stjärnor:
5/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

The First Rule of Survival, av Paul Mendelson
The First Rule of Survival, av Paul Mendelson