En overklig verklig historia; nästan — Som Pesten, av Anne Vibeke Holst | deckarrecension

Som Pesten, av Anne Vibeke Holst

Karoline Branner är en dansk läkare. Hon har fått jobb på Världshälsoorganisationen, WHO, i Geneve på avdelningen för pandemibekämpning. Hon har knappt hunnit att flytta dit med hela familjen förrän en influensapandemi bryter ut.

Det viktigaste att tänka på med denna bok är att den skrevs 2017, tre år innan covidpandemin bröt ut. Det finns kusliga likheter med vad som hände i verkligheten under covid. Det är en fascinerande läsning om en påhittad historia som sedan nästan blir en realitet.

Men i övrigt är boken inte övertygande. Den är näst intill oändligt lång, 847 sidor, och känns onödigt ordrik för den inte allt för omfattande historien. Mycket av persongalleriet känns endimensionellt och inte särskilt trovärdigt (Karolines make t.ex., och delvis även Karoline själv som är lite väl rekorderlig och naiv för sin roll, pålitliga och etiska skandinaver, de flesta, men mindre så för personer från andra länder…).

Med andra ord, en bok som man läser om man tycker det är intressant att se vad man kunde hitta på för historia om pandemin innan den hände. I övrigt är den uthärdlig men umbärlig: läs knappt.

(ISBN 978-91-7503-950-3)

Deckarbloggens stjärnor:
2/5

Dela denna recension:

Deckarbloggen på Facebook:

Dela detta:

Deckarbloggen på Facebook:

Som Pesten, av Anne Vibeke Holst
Som Pesten, av Anne Vibeke Holst, copyright BKWine Photography